31 Ekim 2011 Pazartesi

hodan


Hodan yaz aylarında mavi renkte çiçek açan, tüylü, 15-60 cm yüksekliginde, bir senelik otsu bir bitkidir. Daha çok nemli yerleri sever. Yapraklari burusuk, sert tüylü, oval sekilli, alttakiler sapli, üstekiler sapsizdir. Çiçekler uzun saplidir.

Marmara ve Kuzey ve Bati Anadolu'da yetiştirilir.

Kullanım alanları: Bitkinin çiçekleri ve yapraklari fazla miktarda müsilaj, reçine, mâdenî tuzlar tasir. Yapraklar ve çiçekler ter verici, idrar ve balgam söktürücüdür. Bogaz agrilarina ve öksürüge karsi kullanilir.

Çiçekleri ve ince yaprakları salatalarda garnitür olarak kullanılabilir.
Ciltle ilgili her türlü problemde hodan yağı kullanılabilir. Sorunlu bölgeye masaj yaparak uygulanır. Özellikle kırışıklarda çok iyi etkileri vardır.

Hodan Çayı: Kuru yaprak ve çiçek karşımından 2 tatlı kaşığı bitkiyi bir su bardağı sıcak suya atın. 15-20 dk. demleyin. ılık için. Günde 3 bardak kadar içebilirsiniz.

YUMURTALI HODAN tarifi için Malzemeler :

Hodan otu
Soğan
Domates
Sıvı yağ
Baharat
2-3 adet Yumurta
tuz
un

YUMURTALI HODAN yemeğinin hazırlanışı:

Hodanların önce saplarını, daha sonra yapraklarını olmak üzere yıkayıp, doğrayıp, haşlayın. Küçük doğradığınız soğanları, domatesi sıvı yağda kavurun. Kavrulan domates ve soğanın üzerine haşlayıp, suyunu sıktığınız hodanları ekleyin. Tuzunu ve baharatını ekleyin. Biraz da hodanı kavurup, içine 2-3 yumurta kırıp, karıştırarak pişirin.

•Soğuk algınlığı ve gribe karşı etkilidir.
•Terletici ve ateş düşürücüdür.
•Solunum yolları hastalıklarına iyi gelir. Öksürüğü keser. Balgam söktürür.
•İdrar söktürür. Kanı temizler.
•Annelerde sütü artırır.
•Adrenalin bezeleri için iyi bir güçlendirici toniktir. Özellikle kortizon ve steroidle yapılan tedavilerden sonra hodan alınması vücuda iyi gelir.

Uyarı: Aspirin, Warfarin gibi kan inceltici ürünler kullananların, hodan yağı kullanımından kaçınmaları gerekir. Hamilelik sırasında kullanımı tavsiye edilmemektedir, şizofreni hastalarına ve fenotiyazin gibi, epileptik ilaçlar kullananlara verilmemelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder