30 Kasım 2011 Çarşamba

Hanımeli


HANIMELİ
Yaz aylarinda pembemsi beyazimtrak-sari renkli çiçekler açan, 1-3 metre yükseklikte, sarmaşık türü bir bitkidir. Yaklaşık 180 türü vardır. Yapraklar gövde üzerinde karsilikli-çapraz, derimsi, tüysüz ve alt yüzü az tüylüdür. Asagidaki yapraklar kisa sapli ve yumurtamsi sekilde olup, yukardakiler ise gövdeyi saracak sekilde tabanlariyla birlesmis durumdadir. Güzel kokulu olan çiçekler, tepedeki yapraklarin koltugunda, genellikle üç demet hâlinde, oldukça uzun sapli, basçik tipinde çiçek yaparlar. Çiçekler uzun tüpsü ve sarkik dudaklidir. Olgunlukta kirmizi renkli üzümsü meyveler verir.

Kullanildigi yerler: Tipta yapraklari gargara yapmak için, çiçekleri antispazmodik olarak, meyveleri de idrar söktürücü ve kusturucu olarak kullanilir. Karaciğer hastalıklarında, bronşitte, özellikle nefes darlığı ve öksürükte çok faydalıdır. Kurutulan kabuk, yaprak ve çiçekleri kaynatılarak suyu içilebilir.

İdrar söktürücü: Hanımeli yaprakları kaynatılıp balla karıştırılarak içilir.
Mesane yolları iltihabı: Hanımeli,kekikle beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilir.
Astım: Hanımeli yaprağı sinirli ot ile kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
Öksürük: Hanımeli,kekik ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
Bronşit: Hanımeli,kekik ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
Hanımeli Fazlası kusturucudur. Mesane yolu problemlerinde başarı ile uygulanır. Hanım eli bazılarında bahar nezlesi ve alerji yapabilir.
Hanımeli yağı şampuanların içine konulursa parlaklık ve yumuşaklık verir.
Sivrisinek ısırıkları için cildinizi hanımeli yağı ile ovun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder